3 Şubat 2025

Antalya Eğitim Haberleri – Güncel ve Doğru Bilgi

Ekonomi, spor, teknoloji, magazin ve daha fazlası: Antalya’nın nabzını tutan güvenilir haber kaynağınız!

Kepek ekmek hakkında bildiklerinizi unutun: Doktor gerçeği açıkladı

İngiltere’nin önde gelen beslenme uzmanlarından Dr. Federica Amati, insanların sağlıklı sandıkları bazı gıdaların aslında vücuda zarar verebileceğini belirtti. Marketlerden sağlıklı diye satın aldığımız ekmekler için se uyardı. Tüketmeyin!

Dünyaca ünlü bilim insanı Dr. Amati, market raflarında sağlıklı gibi görünen ancak gerçekte ultra işlenmiş gıdalar içeren birçok ürün bulunduğunu ifade etti.

Kahvaltılık gevreklerin büyük tehlikeye neden olduğunu ifade eden Dr. Amati, tam buğday ekmeklerinin de sağlıklı bir alternatif olarak görülmemesi gerektiğini söylüyor. Bu paketlenmiş ekmeklerin lif açısından düşük olduğunu ve uzun süre taze kalmaları için çeşitli katkı maddeleri içerdiğini belirtti.

EKMEK SEÇİMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Daha sağlıklı bir seçim yapmak isteyenlere çavdar, kavuzlu buğday, karabuğday ve keten tohumu ekmeğini öneren Dr. Amati, bu ekmeklerin içeriğinde yüksek miktarda lif, mikro besinler ve sağlıklı yağlar bulunduğunu vurguladı.

ATIŞTIRMALIKLARDAN UZAK DURUN

Dr. Amati, bunun yanı sıra, fitness barı veya müsli barı olarak satılan atıştırmalıkların da şeker, yapay katkı maddeleri ve emülgatörlerle dolu olduğunu söylüyor.

Dr. Amati, sağlıklı beslenmeye yönelik şu önerlere bulundu:

Ultra işlenmiş gıdalardan uzak durun.

Beslenmenizde daha fazla tam tahıl, bakliyat, sağlıklı yağlar, kuruyemiş ve taze meyveye yer verin.

Her gün en az 30 gram lif tüketmeye çalışın.

Hayvansal proteini azaltın ve bitkisel proteinlere yönelin.

Kahvaltıyı atlamayın ve sağlıklı bir başlangıç yapın.

Atıştırmalık olarak yapay ürünler yerine doğal ve lif açısından zengin gıdalar tercih edin.